Свободослів'я марніє на очах

Не думав, що так швидко переконаюся у власній правоті щодо «вітчизняної» свободи слова. Щойно вряди-годи подивився новини по 1+1. Все остаточно переводиться на хороводи. Інформації про актуальні події — обмаль, щоб не сказати, що вона повністю відсутня. Про поточні мітинги — буквально 3-5 хвилин, без конкретики, без вказування відповідальних, без експертних думок, без згадок про нові вимоги підприємців до влади: закрити офшори, знизити видаткову частину бюджету, прийняти закон «Про доступ до інформації». НІ-ЧО-ГО!!! Натомість показали про чоловіка, який б'є свою дружину десь у містечку на Донеччинні, як десь завалився будинок, як десь перекинулась автівка, як дружина Мєдвєдєва відслідковує ворогів чоловіка, про українську коханку Каддафі, трішки про грип (який вочевидь знову стане політичним, щоб баламутити й відволікати народ), трішки про погоду. Просто шикарно!!! І це все на всеукраїнському телеканалі! 

Це ж звичайнісінька юшка для вух і очей, суміш регіональних новин, кримінальної хроніки, світських пліток та відвертого глянцю. Починає відгонити тою ситуацією, що описав нещодавно Парфьонов у своїй промові: «Высшая власть предстает дорогим покойником: о ней или хорошо, или ничего». А якщо й покажуть інколи щось, то це якісь театральні постановки й лицедійство, типу, Янукович приніс на нараду кокаїн для боротьби з наркоманією або Колесніков подарував Януковичу iPad, щоб «боротись з безпритульністю й сирітством».

Лишень не вистачає ще кумедій вищого рівня на кшталт Путінсько-Мєдвєдєвських телефонних розмов у прямому ефірі. Тільки на відміну від Росії, де ця політична вистава відбувалась на фоні русскіх бєрьоз, у нас, напевне, цю постановку адаптують під наші традиції, увібгавши в кадр Януковича, похилену вербу та калину з рясним цвітом. От тоді буде повний театр абсурду. І хто тут десь у коментарях до якогось посту казав, що театр — не елітарне мистецтво? Виявляється он наша бездарна псевдоеліта навіть в ньому грає.

Тільки от незрозуміло, де поділась та ціла когорта журналістів, яка зажиріла при попередній владі, на всю губу критикуючи тодішніх можновладців при будь-якій зручній нагоді. Зараз всі чомусь поховалися по норах. На телебаченні залишилися більш-менш пристойними тільки «5 канал» та журналісти Роман Скрипін і Віталій Портников зі своїми передачами на «ТВі». Тож здебільшого все «вільне» перейшло в інтернет, до якого однак підключені лише близько 12 млн. українців, та й з цієї кількості, думаю, лише менше половини використовують інтернет не тільки як розвагу, а й для отримання актуально-об*єктивної інформації.

11 коментарів

Лілія Шутяк
Наше телебачення взяло собі за моду серйозні новини та програми перетворювати на шоу. У результаті витворюється принципово новий жанр — infotainment (від INFOrmation (інформація)+enterTAINMENT (розвага), який поглинув усі інші види програм, передусім ті, які вимагали від глядачів мінімальних розумових потуг.
Максим Козменко
Легше показати бійку, аварію, ляп, дурничку-цікавинку, аніж серйозні й суперечливі новини. «1+1», на мій погляд, взагалі намагається уникати дискусійних тем і проблем.
Але й тут — "інфорвага" (переклад Ліліного «infotainment») бере верх, створюючи сприятливі й доступні умови для продукування «журналістських розслідувань» як серіалів, на які люди чекають, ніби на нову серію «Маргоші».
Хоча специфіка цього всеукраїнського каналу цікава й своєрідна. Можливо й дійсно їм самим (журналістам) набридло теревенити днями-ночами про «театральну» пародію державної влади і державних протестів? Натомість вони закидають теми не менш цікаві й не менш важливі. (?!)
Роман Жахів
Є чудова річ — прямі онлайн-трансляції. Висновки робиш сам, без сторонніх коментарів. От, хоча б з Майдану: tsn.ua/ukrayina/akciyi-protestu-na-maydani-nezalezhnosti-videotranslyaciya.html
Надія Вірна
Оце якраз та сама попсовість видань та медіа загалом. А що власне ви хочете бачити? Коли більшість не хоче мислити
Євген Славянов
Демократія — це перш за все задоволення інтересів меншості. А ще, будь ласка, визначте мені чітко поняття «попсовість», тобто де вона починається, і де вона закінчується.
Святослав Вишинський
Демократія — це влада народу як цілості через більшість. Інтереси меншості та індивіда відстоюються лібералізмом, і саме в цьому контексті між демократією та лібералізмом (останній утвреджує свої принципи нормативно) існує серйозна суперечність, так як нормативні принципи лібералізму в ряді випадків суперечать інтересам або волі демократичної більшості.
Євген Славянов
Тільки цитати: «У демократичному суспільстві воля більшості повинна поєднуватися з гарантіями прав особи, які у свою чергу служать захисту прав меншості — чи то етнічна меншина, релігійна чи політична меншість. Права меншості не залежать від доброї волі більшості і не можуть бути скасовані більшістю голосів.»
«демократія — це не тільки прояв волі більшості, але і гарантія права меншості на критику і вільне вираження своїх поглядів — конструктивних, а не руйнівних.»
«Відчуття сильної і непохитної переконаності меншості підштовхує більшість до того, щоб переглянути свою позицію.»
Джерело: www.vuzlib.net/beta3/html/1/11993/12063/
Святослав Вишинський
Це загальні тези, детальний розбір яких доводить їхню синкретичність, що, зокрема, було ефективно зроблено німецьким правником Карлом Шміттом в його історіографічному огляді походження правових і політичних понять, e.g. у статті «Государственная этика и плюралистическое государство» та роботі «Учение о конституции» (видання: Шмитт К. Государство и политическая форма / Карл Шмитт. — Москва: Издательский дом Государственного университета — Высшей школы экономики, 2010. — 272 с.).
Євген Славянов
Гадаю, інфотейнмент тут ні до чого. Це один із сучасних форматів журналістики. Оминати його було б відсталістю. Йдеться просто про повноту інформації в новинах.
Пане Романе, це дійсно чудова річ, от тільки абсолютна більшість українців має доступ лише до телевізорів. А на виборах зазвичай перемагає саме більшість… яка буде вихована на побрехеньках з новин про хорошу владу.
Роман Жахів
Євгене, те, що люди старшого віку черпають відомості з телевізора — беззаперечно. Але ще Гітлер (хай йому грець)писав: «Майбутнє належить тому, кому належить молодь...», а молодь, здебільшого — це вже інтернет-покоління.
Євген Славянов
З того ж таки посту: «все «вільне» перейшло в інтернет, до якого однак підключені лише близько 12млн. українців, та й з цієї кількості, думаю, лише менше половини використовують інтернет не тільки як розвагу, а й для отримання актуально-об*єктивної інформації.»
Інтернет є не менш «зомбуючим» і в той же час іще більш «небезпечним», ніж телебачення, бо ти ніби в інтернеті отримуєш свободу й безмежний вибір, але треба вміти правильно користуватися цією свободою, щоб це не перетворилось на сваволю. Не думаю, що переважна більшість молоді заходить в інет суто в справах, маючи чітку мету або заходить подивитись-почитати якісь розумні-розвивальні речі, більшість заходить безпредметно розважитись, повисіти в соцмережі, почитати плітки й у сяку маячню. Тому можливо молодь, коли отримає повальний доступ до інету буде ще більш зазомбована й маніпульована, ніж «дорослі».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте